Andover Modern

Andover Modern was a simple extension of a well-known housing typology: the Deck House. Both practical and functional, the new garage and porch conversion required strict adherence to Modern vernacular and a creative, minimal approach to water diversion and management.

The garage integrates vertical cedar siding, exposed decorative joists,and custom mahogany windows to mimic the structure and aesthetics of the existing house. The breezeway connects the garage to the house while cased openings and a low flat roof provide a visual break and sense of separation between the two structures.

Along the perimeter, pervious materials were utilized to absorb rain water runoff and eliminate the need for gutters. The simple structure ties itself to the main house and continues the home’s subtle connection with its surrounds.

 

Program

Attached Garage

Entertainment Room

 

 

Challenge

The Town of Andover required the foundation of the new garage to attach to the existing foundation.  The Modern Style of the home and its siting on the lot doesn't lend well to a fully attached garage.

To accomplish the design goal, Keri’s plan of action consisted of designing a breezeway to serve as a physical connector to the house yet allows the garage to appear as if it is an element of its own.


Gallery