Needham Foursquare

A two-story addition, containing a new family room and master suite, will replace the existing covered porch. The addition will gracefully tie back into the original structure, stepping back to maintain a reading of the classic American Foursquare style house.

While the kitchen will go through a full renovation, the design will maintaining existing room proportions as much as possible, while improving upon the need for large gathering areas and views to the rear yard. A new mudroom will provide much needed utility space for the young family and provides a secondary entrance to the house from the driveway.  

On the second floor, a new master suite will engage the addition and provide the family with the final living components desired for everyday living. The design goal is a seamless transition between old and new as the charm and character of the American Foursquare is maintained.

 

Program

Renovated and Expanded Kitchen

Mudroom/Utility space

Expanded Family Room

New Master Bedroom with bathroom

 

Special Permit

A Variance is required for this project, therefore the design requires approval from the Needham Planning Board. 

Contractor

TBD

This project is currently in the Design Development Phase